Certificat Securitate site – importanta sa si a unei conexiuni HTTPS

Certificat Securitate site – importanta sa si a unei conexiuni HTTPS

Un certificat de Securitate site, pe numele sau SSL, Secure Sockets Layer, este cel care iti permite ca site-ul tau web sau cel e-commerce sa treaca la protocolul HTTPS si sa securizeze schimburile care au loc acolo.

Fata de protocolul HTTP, HTTPS este un protocol securizat care poate cripta datele pe care le colectezi: adrese, e-mail, informatii sau date personale, informatii bancare ale clientilor.

Pe langa faptul ca toti clientii vor fi linistiti, o legatura HTTPS este cea care te va asigura de un plus de credibilitate si arata ca ai un site foarte sigur. Este chiar primordial sa ai un certificat securitate site, deoarece din ianuarie 2017 Google penalizeaza site-urile care nu utilizeaza protocolul HTTPS.

Importanta HTTPS

Pentru a raspunde cerintelor de securitate din ce in ce mai mari de pe web si pentru a le face viata mai grea hackerilor, Google a luat decizia in 2017 de a penaliza site-urile nesecurizate care utilizeaza un protocol HTTP, adica marea majoritate! In plus, Google a anuntat recent ca, de la 1 iulie 2018, domeniile care inca nu au autentificare HTTPS vor fi afisate pe browserul Google Chrome ca fiind “nesigure”.

HTTP nu este adecvat pentru a preveni falsificarea tot mai frecventa a datelor sensibile (parole, informatii bancare, informatii personale etc.) schimbate intre site-uri si servere pe internet.

Prin urmare, Google da tonul unei noi ere pe internet si indeamna proprietarii de domenii sa isi faca site-urile compatibile cu HTTPS.

Ce este un certificat SSL?

In termeni simpli, un certificat SSL este o carte de identitate virtuala, un fel de ansamblu de mai multe date criptate, pe care doar calculatoarele le pot citi cu ajutorul unui algoritm de criptare puternic. Aceasta carte de identitate este stocata pe un server web si este transmisa navigatorului pentru a i se confirma ca este pe serverul cel bun. Odata ce serverul si navigatorul au confirmat identitatea lor, se creeaza o conexiune criptata. In acest fel, se va asigura o conexiune securizata intre server si navigatorul unui utilizator.

Certificat Securitate site - importanta sa si a unei conexiuni HTTPSPana in prezent, certificatele SSL sunt utilizate in principal pe site-urile care solicita informatii de conectare, care implica tranzactii si transfer de date. Recent, retelele sociale au urmat, de asemenea, exemplul pentru a-si securiza site-urile.

Cu alte cuvinte, certificatul SSL valideaza identitatea serverului pe care se afla site-ul web, garantand astfel browserului ca este conectat la o sursa de incredere si nu la serverul unui hacker care incearca sa se dea drept server web pentru a prelua informatii sensibile.

Odata ce un site este securizat, tot traficul dintre server si browser este protejat. Acest lucru asigura faptul ca utilizatorii de internet pot naviga fara ca datele lor sa fie interceptate de o terta parte.

De ce ai nevoie de un certificat de securitate site?

Se vor cripta informatiile mai sensibile. Un site cu https este cel care va pastra criptate informatiile sensibile trimise de catre web in asa fel incat doar destinatarul sa le inteleaga. Atunci cand folosesti de exemplu WI-FI public, terte persoane nu vor mai putea intercepta informatiile transmise.

Autentificarea unui site web. Permite de asemenea o autentificare a serverului. Asta inseamna ca utilizatorii tai vor fi siguri de faptul ca trimit informatiile unui server bun si nu unuia care este rau intentionat.

Un certificat de securitate site te ajuta sa castigi un plus de incredere pe langa vizitatorii tai. O pictograma de lacat, o bara URL verde sau prezenta protocolului (https si nu http) reprezinta, fara indoiala, o garantie de incredere absoluta intre utilizator si site-ul tau.

Ameliorarea referentierii naturale. Google a anuntat faptul ca securitatea unui site este un criteriu important de pozitionare.

Cine ar trebui sa isi securizeze site-ul?

In zilele noastre, toate site-urile ar trebui sa aiba un certificat securitate site. In mod evident, cele care au sau inregistreaza date sensibile sau informatii confidentiale ar trebui sa faca din acest lucru o prioritate.

Aici intra:

  • site-urile de comert electronic;
  • site-urile guvernamentale;
  • institutiile financiare sau orice alt site care contine informatii bancare;
  • furnizorii de servicii;
  • site-urile cu o zona speciala pentru membri.

Un certificat securitate site, indiferent de tipul sau, permite inainte de toate unui site internet sa se conformeze exigentelor de securitate din ce in ce mai mari. Face ca piratii informatici sa aiba o viata dura, un site se pune cu ajutorul lor la adapost de orice falsificare a datelor sensibile, poate intari increderea celor care ajung la tine pe site si poate ameliora si referentierea ta naturala. Si cum un site care are activat protocolul HTTPS garanteaza o navigare de incredere pentru clienti si ii garanteaza acestuia primele pozitii in SERP.

Devine astfel un adevarat magnet pentru trafic si poate pretinde o mai bun rata de conversie

Pentru a spori si mai mult securitatea, se poate achizitiona si un certificat de semnare a codului. Cu ajutorul acestuia, companiile care comercializeaza aplicatii si software isi pot semna digital produsele pentru a dovedi cumparatorilor legitimitatea lor si faptul ca nu sunt un virus.

Acest tip de certificat permite, de asemenea, destinatarului sau sa semneze si sa isi protejeze e-mailurile si documentele PDF. In acest fel, acestea isi pot proteja reputatia si pot stabili o relatie de incredere cu clientii lor (actuali si potentiali).

Call Now Button