Tag Manager Analytics – Google Tag Manager vs. Google Analytics: Ce unealta sa folosesti?

Tag Manager Analytics – Google Tag Manager vs. Google Analytics: Ce unealta sa folosesti?

Google Tag Manager sau Google Analytics? Nu esti singura persoana care isi pune aceasta intrebare. In cele ce urmeaza iti vom spune totul despre tag manager analytics si ce ar trebui sa alegi din cele doua.

Tag Manager Analytics – Ce este Google Analytics?

Google Analytics este un instrument de urmarire pe care il poti instala pe site-ul tau sau pe telefonul mobil. Acesta va colecta date despre utilizatori cum ar fi vizualizarile de pagini si sesiunile pe care le poti analiza ulterior in interfata Google Analytics. Vei incepe prin a instala un cod de urmarire pe site-ul tau web sau pe aplicatia ta care va masura datele utilizatorilor si le va transfera pe platforma Google Analytics. Odata ce toate aceste date sunt gata, noi, specialistii in marketing au posibilitatea de a le vizualiza printr-o interfata de utilizator bine pusa la punct. Specialistii pot analiza, segmenta, filtra si muta aceste date, oferind informatii unice despre utilizatorii site-ului. Acest lucru ii ajuta pe specialisti sa ia decizii strategice de afaceri pe baza acestor informatii nou descoperite.

Ce este Google Tag Manager?

Google Tag Manager, pe de alta parte, este un sistem de gestionare a etichetelor. Obtine un fragment de JavaScript central de la Google Tag si il instalezi pe toate paginile tale. Acest script unic inlocuieste multiplele snippet-uri pe care le-ai instala individual pentru fiecare instrument de urmarire (cum ar fi Google Analytics). De acolo, folosesti interfata Google Tag Manager pentru a adauga sau elimina cu usurinta alte instrumente Google sau etichete de la terti, fara a umbla mereu la codul site-ului.

Tag Manager Analytics – Google Tag Manager vs. Google Analytics: Ce unealta sa folosesti?Exista mai multe etichete pe care este posibil sa doresti sa le instalezi prin intermediul Google Tag Manager. Instalarea Google Analytics care este un serviciu de analiza web, va furniza statistici si instrumente analitice de baza in scopuri de marketing si pentru optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO).

Urmarirea Google Pixel te va ajuta sa optimizezi campaniile Facebook Ads si sa analizezi datele despre audienta.

Eticheta LinkedIn Insight Tag te va ajuta sa urmaresti conversiile, datele demografice ale site-ului web si retargetingul pentru campaniile publicitare LinkedIn.

Configurarea unei campanii de remarketing in Google Ads te va ajuta sa transformi lead-urile in conversii. Iar Twitter Universal Website Tag ofera urmarirea conversiilor Twitter si retargeting Twitter in mod convenabil prin intermediul unei singure etichete. Pe scurt, Google Tag Manager iti permite sa gestioneze toate aceste instrumente de urmarire printr-o singura interfata, convenabila si usor de utilizat.

De ce confunda unele persoane Google Analytics si Google Tag Manager?

Google Analytics este instrumentul de urmarire in timp ce Google Tag Manager este mediatorul intre site-ul tau web si instrumentul de urmarire. Cu alte cuvinte, Google Analytics colecteaza, stocheaza si analizeaza datele. Google Tag Manager trimite datele de pe site-ul tau spre Google Analytics (sau alte instrumente) sub forma de etichete. Asadar, de unde vine aceasta confuzie? In primul si in primul rand, ambele sunt produse Google si ambele sunt gratuite. Daca vrei sa afli totul despre tag manager analytics citeste in continuare.

Dar confuzia consta in realitate in implementarea Google Analytics. In timp ce multi agenti de marketing instaleaza Google Analytics prin intermediul Google Tag Manager, poti instala Google Analytics direct pe site-ul tau. Daca Google Analytics este singurul tau instrument de urmarire, este perfect logic sa instalezi codul direct pe site-ul tau web. Trebuie sa alegi o singura interfata iar configurarea este foarte simpla.

Dar daca utilizezi mai multe instrumente de urmarire sau doresti sa utilizezi evenimente de urmarire mai complicate, poti instala Google Tag Manager pe site-ul tau web, apoi poti conecta contul Google Tag Manager la contul Google Analytics.

De ce sa alegi Tag Manager Analytics?

Configurarea este putin mai complicata, dar va ofera optiuni de urmarire mai avansate si este mai flexibila cu mai multe instrumente.

Deci, teoretic, ai putea avea instalate atat Google Analytics cat si Google Tag Manager. Aceasta ar fi o implementare foarte slaba si ar putea avea ca rezultat date eronate, dar faptul de a avea doua instrumente separate ii poate face pe unii specialisti in marketing sa creada ca au nevoie de ambele.

In realitate, oricare dintre cele doua implementari functioneaza bine – totul tine de planul tau personal de urmarire. Principalul motiv pentru care ai opta pentru Tag Manager este daca intentionezi sa utilizezi in viitor alte instrumente Tag-uri, cum ar fi Facebook Pixel, Google Ads sau Microsoft Advertising (fostul Bing Ads). Daca da, cel mai bine ar fi sa folosesti Google Tag Manager de la bun inceput deoarece iti permite sa adaugi mai multe etichete in mod organizat pe site-ul tau. De asemenea, utilizarea Google Tag Manager are sens daca ai nevoie de o urmarire mai complexa cum ar fi urmarirea butoanelor sau a derularii. Acest lucru ar fi destul de greu de realizat daca ai merge cu implementarea directa a Google Analytics.

In concluzie…

Speram ca am lamurit orice confuzie legata de Google Tag Manager vs. Google Analytics si cum ar trebui folosite. Poti instala codul de umarire Google Analytics pe pagina ta direct, fara sa folosesti Google Tag Manager. Sau, ai putea instala Google Analytics prin Google Tag Manager daca intentionezi sa folosesti alte etichete precum Facebook Pixel sau Adobe Analytics Tag. In esenta, Google Tag Manager este doar un intermediar intre implementarea de pe site-ul dvs. web si instrumentul de urmarire (Google Analytics), unde sunt trimise datele.

V-as recomanda sa folositi ambele instrumente, deoarece ambele sunt gratuite si va pot ajuta afacerea in moduri diferite.

Call Now Button