Ux Webdesigner – garantia unei experiente optime a utilizatorului

Ux Webdesigner – garantia unei experiente optime a utilizatorului

UX Designer reprezinta o evolutie recenta si o specializare a profesiei de webdesigner. Misiunea unui ux webdesigner este aceea de a crea si de a imbunatati experienta utilizatorului. Cu alte cuvinte, sarcina sa este aceea de a se asigura ca se intampla “ceva” intre utilizator si interfata web.

UX Design, o provocare majora pentru branduri

Aparitia profesiei de ux webdesigner se afla in stransa legatura cu evolutia web-ului si cu aparitia unor noi utilizari. In prezent, interactionam zi de zi cu interfete de toate tipurile. Ca urmare, exista o concurenta acerba intre interfete pentru a castiga inimile utilizatorilor. Prin urmare, optimizarea platformelor web si mobile a devenit o provocare majora pentru branduri si companii. Un ux webdesigner, care combina creativitatea si strategia, este in ziua de azi una din cele mai cautate profesii din domeniul digital.

Ce este UX?

In sensul cel mai larg, User eXpericence cuprinde toate interactiunile dintre un utilizator si o companie, serviciile, produsele si angajatii sai. Prin urmare, UX merge dincolo de dezvoltarea unui produs digital. Mai simplu spus, UX este esentiala deoarece se refera la satisfacerea nevoilor utilizatorilor. Urmareste sa ofere experiente pozitive pentru a fideliza utilizatorii fata de produs sau de marca. Proiectarea unui site web cu un UX care raspunde perfect etapelor parcursului utilizatorului inseamna ca poti aduce mai multa valoare clientilor tai si, in cele din urma, iti poti atinge obiectivele de afaceri.

Ce inseamna User eXperience Design?

Potrivit lui Don Norman, inventatorul expresiei “experienta utilizatorului”, un produs este mult mai mult decat un produs. Reprezinta un set de cunostinte coerente si integrate. Prin urmare, scopul unui ux webdesigner este acela de a acoperi toate etapele de utilizare a produsului. Prin urmare, UX Design cuprinde interfata cu utilizatorul (UI) dar acopera si alte domenii.

Un ux webdesigner este implicat in intregul proces de dezvoltare a produsului, inclusiv in ceea ce priveste brandingul, designul, utilizabilitatea si functionalitatea. Pe scurt, o experienta buna a utilizatorului inseamna satisfacerea nevoilor utilizatorilor finali in contextul specific in care acestia utilizeaza produsul. Un ux webdesigner lucreaza, prin urmare, dintr-o perspectiva centrata pe utilizator. Acesta este interesat de “de ce” (motivatiile utilizatorului pentru adoptarea produsului), de “ce” (ce poate face utilizatorul cu produsul) si de “cum” (functionalitatea si designul) de utilizare a produsului.

Care este rolul unui ux webdesigner?

Identificarea principalelor provocari ale produsului sau ale interfetei web. Primul pas: provocarile proiectului. Un ux webdesigner trebuie sa identifice provocarile produsului sau ale interfetei web care necesita optimizare. Nu poti optimiza fara sa cunosti obiectivul principal.

Ux Webdesigner – garantia unei experiente optime a utilizatoruluiIdentificarea provocarilor inca de la inceput ii va permite sa efectueze teste si studii mai precise cu utilizatorii.

Efectuarea de teste si studii pentru utilizatori. Odata ce provocarile au fost identificate, pot fi efectuate teste de utilizator. Ideea este de a observa interactiunea dintre interfata si utilizator. Atunci cand proiectam un produs sau un site web, avem propria noastra viziune asupra lucrurilor. Anumite actiuni pot parea evidente pentru noi (ca designeri) dar mult mai putin pentru cineva care descopera interfata pentru prima data.

Realizarea de propuneri diferite de design pentru utilizatori. Un ux webdesigner este in primul si in primul rand responsabil pentru producerea de machete si modele care sa permita dezvoltatorilor sa creeze versiunea finala a interfetei. Acestia lucreaza ca manageri de proiect la proiectarea unei interfete sau a unui produs, care poate exista deja sau poate fi in curs de constructie.

Care sunt abilitatile cheie necesare pentru a deveni un ux webdesigner?

Scopul unui ux webdesigner este acela de a spune povesti si de a starni emotii prin intermediul povestirii. O experienta de utilizare perfecta trebuie sa evoce emotii in randul utilizatorilor web. Rolul sau este, prin urmare, relativ strategic. Tine cont de asteptarile si nevoile utilizatorilor si, trebuie, de asemenea sa faca site-ul usor de gasit, accesibil, credibil si productiv pentru a crea incredere.

1. Afaceri si strategie. Pentru a defini cea mai potrivita navigare, un ux webdesigner efectueaza cercetari cu utilizatorii insisi si le colecteaza opiniile. Acest lucru ii permite sa inteleaga nevoile si asteptarile persoanelor care utilizeaza efectiv produsul sau serviciul. De asemenea, acestia efectueaza analize ale concurentei, definesc persoane, elaboreaza reprezentari schematice ale interfetelor si proiecteaza scenarii (trasee de utilizare).

2. Proiectare. Principala sarcina a unui ux webdesigner este de a optimiza un produs sau o interfata prin proiectare. Ce criterii sunt importante pentru utilizatori? Cum utilizeaza acestia interfata? Sarcina lor este de a exploata aceste intrebari pentru a imbunatati proiectarea interfetei. Cunostintele de proiectare sunt esentiale pentru a deveni un ux webdesigner.

In plus…

3. Tehnica. Deoarece rolul unui designer UX este de a imbunatati experienta utilizatorului pe interfetele digitale, competentele tehnice sunt esentiale. Aceste competente ii vor permite sa elaboreze mock-up-uri (schite ale evolutiei design-ului) si sa creeze proiecte sub forma de proiecte sub forma de machete pentru dezvoltator. Sunt esentiale bune competente de front-end, in special HTML si CSS pentru web, precum si cunoasterea diferitelor constrangeri tehnice (cum ar fi adaptarea platformei la diferite dimensiuni de ecran, de exemplu).

Zilnic, designerul UX lucreaza in cadrul unei echipe, in special cu dezvoltatorii, managerul de produs si graficienii, si colaboreaza foarte strans cu designerul UI (designerul interfetei cu utilizatorul). Bunele abilitati interpersonale, capacitatea de a asculta si diplomatia vor fi atuuri majore pentru UX Designer. In cele din urma, un spirit creativ autentic va fi o aptitudine esentiala.

Call Now Button